În vremurile străvechi, cel care era ales cavaler de onoare, nu era prea... onorabil. Se spune că tradiţia vine de la vechii romani, unde rolul cavalerului de onoare era acela de a ajuta mirele să fure mireasa, în cazul în care acesta nu reuşea să se înţeleagă cu viitorul socru în privinţa zestrei.
Astfel, mireasa era furată de către mire, fără acceptul părinţilor sau chiar al ei. Mirele o suia pe cal şi fugea cu ea cât mai departe de familie. Cavalerii de onoare erau prietenii mirelui, care îl ajutau pe acesta să-şi apere aleasa inimii sale de încercările familiei de a o recupera.
Chiar dacă în zilele noastre nu se mai procedează întocmai, rolul cavalerului sau al cavalerilor de onoare este unul semnificativ. Obiceiul spune că mirele este responsabil cu alegerea cavalerilor de onoare, fie ei rude sau prieteni ai acestuia. Trebuie menţionat însă că principaleleresponsabilităţi ale cavalerilor sunt:
- Cavalerii de onoare sunt cei care deschid nunta. Ei pleacă împreună cu lăutarii la casa mirelui, unde urmează bărbieritul acestuia.
- În momentul în care alaiul porneşte spre biserică, acesta este deschis de o domnişoară de onoare şi un cavaler, împreună ducând cele două lumânări de nuntă.
- Tot cavalerii şi domnişoarele de onoare sunt responsabili ca cele două lumânări să nu stea în aceeaşi maşină în cazul în care deplasarea se va face cu maşinile.
- În biserică, dacă naşii nu vor ţine lumânările, acestea vor fi ţinute de către cavalerul şi domnişoara de onoare. La ieşirea din biserică lumânările aprinse vor fi ţinute de miri, şi la plecare se vor afla de data aceasta în aceeaşi maşină.
- În local, sarcinile acestora continuă cu întreţinerea atmosferei şi ajutarea mirilor în orice problemă se iveşte.
Bărbieritul mirelui
Acest obicei are şi el o însemnătate aparte. Reprezintă tranformarea flăcăului în bărbat. Unul dintre cavalerii de onoare începe să îl bărbierească pe mire (astăzi, mai mult se preface, dând cu spumă de ras, pe care apoi o curăţă cu latura neascuţită a unui cuţit). În tot acest timp, mirele ţine cu multă grijă sub talpa piciorului banii cu care trebuie să-l plătească pe cel care îl bărbiereşte. În tot timpul bărbieritului, ceilalţi cavaleri de onoare şi lăutarii vor încerca să fure banii de sub piciorul mirelui. Bărbieritul simbolizează devenirea mirelui bărbat. Căci dacă ar rămâne fără bani, ar rămâne nebărbierit, deci nu ar mai deveni bărbat.
Îmbrăcămintea identică a cavalerilor de onoare
Se pare că pe vremurile când mirele îşi răpea mireasa cu forţa şi împreună cu camarazii săi fugea cât mai departe de familia acesteia au trecut. Cavalerii se îmbrăcau identic cu mirele pentru a-i deruta pe urmăritori. În felul acesta rudele fetei răpite nu ştiau pe cine să urmărească şi de cele mai multe ori pierdeau urma tinerilor însurăţei.
Acestea fiind spuse, vă sfătuim ca alegerea cavalerilor de onoare să se îndrepte în principal către persoane responsabile, capabile de efort şi devotament, şi să nu se bazeze exclusiv pe apropierea sentimentală.
Sursa : LeMariage
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu