Din atelierul Demoazelei cu dragoste
Personal, mereu am fost fascinata de papusile Matrioska. Am asociat mereu aceste papusi cu pasiunea pentru cultura rusa.
V-ati intrebat vreodata cine a inventat papusa Matrioska? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul papusii Matrioska si cum au devenit un simbol al turismului rusesc?
Papusa Matrioska se refera, de fapt, la un set de papusi de marimi tot mai mici introduse una intr-alta. Sunt fabricate din lemn, de obicei din lemn de esenta moale precum mesteacan sau tei si sunt viu colorate.
Se considera ca aceasta jucarie este o reproducere dupa o papusa japoneza asemanatoare ce il reprezenta pe Zeul Fukumura. Papusa japoneza era alcatuita din cinci figurine ce intrau una in alta. Rusii aveau, totusi, un obicei de a fabrica oua de Paste viu colorate, realizate din lemn si goale in interior pentru a putea include oua mai mici in ele.
Istoria spune ca, la sfasitul secolului XIX, pictorul rus Serghei Maliutin a venit cu ideea de a realiza o jucarie noua si haioasa prin combinarea papusii japoneze cu oul de Paste rusesc. Maliutin l-a rugat pe Vasily Zvyozdochkin sa ciopleasca un set de papusi de lemn dupa indicatiile sale, dupa care le-a pictat in culori vii reprezentand o fetita imbracata in sarafan rusesc. Cea mai mare dintre papusi tinea in brate un cocos negru, iar cea mai mica era picatata ca un bebelus in fasa. Cocosul reprezenta un simbol al fertilitatii, in Rusia si in toata Europa, mai ale in Franta unde era un simbol al fecunditatii si al prosperitatii.
Numele “Matrioska” inseamna, literar, “mica matroana” si este un diminutiv provenit de la prenumele unei fetite numita “Matryona”.
Papusa Matrioska a aparut pentru prima data in localitatea Abramtevo din Rusia, localitatea de origine a pictorului Serghei Maliutin, dar adevaratul centru de fabricare al jucariei a devenit Serghiev Posad. Dupa Expozitia Universala de la Paris, din anul 1900, Matrioska a cucerit Occidentul si a primit medalia de bronz. La scurt timp, o comanda de aproximativ 150 000 de papusi a ajuns la Serghiev Posad. In 1947 s-a deschis o fabrica pentru papusile Matioska si, desi personalul a fost redus, fabrica inca functioneaza si are ca angajati doar mesteri pasionati.
Primul muzeu dedicat papusii Matrioska s-a deschis in Moscova, in octombrie 2001. Cladirea muzeului, un fost atelier si magazin de manufactura, adaposteste o colectie de aproximativ 14 000 de exemplare. Colectia demonstreaza cum Matrioska si-a modificat stilul si design-ul de-a lungul anilor. Magazinul de cadouri din incinta muzeului sta la dispozitia vizitatorilor cu o gama larga de papusi.
Putini rusi au papusi Matrioska in casele lor, dar pentru turisti, ele fac parte din imaginea Rusiei. Acum ati aflat cine a inventat papusa Matrioska si cum a devenit un simbol pentru turismul rusesc.
Dupa ce am descoperit care este istoria acestor papusi, iata si variantele noastre: niste brose realizate manual si care va vor completa tinutele.
Pe curand.
Echipa Demoazele Art
* Brosele se pot realiza si pe alte nuante disponibile. Pretul unei brose este de 18 lei. *
Pentru informatii sau comenzi va astept cu drag la
demoazele.contact@yahoo.com!
Comentarii
Trimiteți un comentariu