vineri, 27 iulie 2012

♥ Point of Fashion: Baroque Obsessions ♥


Am revenit cu forte proaspete si idei nastrusnice care abia asteapta sa fie puse in aplicare. Am avut placuta surpriza sa descopar ca una dintre creatiile mele a fost inclusa intr-un articol fashion dedicat temei baroc. Un articol cu un aer aparte special, plin de eleganta si foarte bine documentat ne introducxe intr-o lume aparte plina de stil, care va fii mereu un punct de inspiratie pentru multi dintre noi.

Multumesc frumos !

 Italia, Roma, anul 1600. Aparitia curentului artistic Baroc in sec. al-XVII-lea produce declansarea unei teorii cu totul noua pana la acea vreme si anume: compozitia dinamica si expresiile puternic nuantate ale miscarii corpului uman, emotia si gestul nedisimulate care pot fi transmise imediat catre privitor, in mod direct si simplu.
Barroco = Provenienta termenului care in portugheza insemana perla cu aspect neregulat.
  Barroco este un termen care este imbratisat de pionierii italieni ai curentului, barroco reusea sa contureze cel mai bine ideea de miscare in exces si de suprafata neregulata pe care artistii o vor dezvolta in creatiile lor de mai tarziu.
Rolul Barocului s-a nascut din dorinta de a detrona Manierismul, care era un stil artistic considerat prea elevat si prea ambiguu pentru oamenii de rand, fiind atribuit cu precadere intelectualilor si nobilimii dar chiar si acestia ajunsesera la o saturatie in digerarea curentului care repeta neincetat aceeasi maniera de expresii artistice. Barocul shimba complet aerul stilistic punand stop plictisului vizual, vrea sa aduca toti privitorii laolalta, vrea un stil inteligibil, curat si direct care sa rezoneze puternic in toate sufletele, netinand cont de statutul social sau de cel educational.

  Barocul reuseste sa angajeze in aceasta aventura multe dintre aspectele umane: emotia, dragostea, miscarea trupului, drama si momentele tensionate, veselia si stadiile graduale ale luminii care evidentiaza expresiile diverse ale chipului, dinamismul exacerbat, grandoarea si importanta pe care omul de rand ar trebui sa le simta in fiecare zi. De aceea toate creatiile baroce par sa se invarta intr-un cerc, intr-o miscare nebuna, volumetriile sunt inventive si ofera surprize privitorului, fie ca este vorba de arte plastice, arhitectura, literatura, teatru sau dans. Lipsa de ambiguitate si redarea detaliilor cu intensa claritate, spirala in jurul unui vortex ca forma de exprimare in sugerarea miscarii, simbolurile care se pot decodifica cu usurinta, deschiderea spre simturi si spre oameni, acestea erau idei revolutionare care au cuprins intreagul continent european, nevoia societatii de a revigora domeniile artei era imensa in acea epoca.

Restul articolului il gasiti aici.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu